A nerdy sweet life

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2011

Lajvtips, del 3: Regler, vapen och mat

Av Rianna - 1 oktober 2011 11:24

Nu kommer del 3 i min "Lajvtips"-radda. Denna gång handlar det om bland annat vanliga regler, vapen och mat. Som ni märker så är jag väldigt inriktad på medeltidslajv, har ni frågor om andra sorters lajv ber jag er att vända er till mera erfarna lajvare som varit på flera olika lajv!


Mat/Dryck och annat.

Om man då är på ett medeltidslajv så är det ju inte så smart att ha plastförpackningar med skrikiga loggor eller mat som överhuvud taget inte fanns på den tiden, speciellt inte om de ligger framme helt synliga. Om du har med dig "offig" mat, som t.ex Coca Cola, Skittles, chokladkakor, kaviartuber, dammsugare, moderna tepåsar, mammas köttbullar, Hot Dogs eller annat offigt, så HÅLL DET GÖMT i ditt tält/annan sovplats. Lägg gärna all mat i en kista eller annan praktisk låda och märk dem med ett "off-tecken" (se längst ned för förklaring till vad off-tecken är.) Om arrangörerna erbjuder frukost/lunch/middag för en mindre summa under helgen, betala gärna den summan (brukar ligga mellan 50-150 kronor utöver din anmälningsavgift) så slipper du släpa på överflödiga matvaror. Dessutom, om man lägger sina matvaror i tältet och städar undan efter sig när man ätit så slipper man djur som söker efter rester. Win win-situation. Att dricka alkohol och att röka är oftast förbjudet på de flesta lajv, ska man vara ett fyllo får man spela full. Röker man får man ta och röka pipa, eller gömma sig där ingen ser och ta sin cigarett. Men släck ordentligt efter dig, tänk på brandrisken!


Vanliga regler:


Sopor: Om man har överblivna sopor efter när man t.ex ätit eller nåt sådant, så gräv en liten grop där ni stoppar i en ICA-kasse som ni kan slänga sopor i. Täck över "sopkorgen" med granris, grenar eller ett tygstycke, sedan slänger ni soporna i en papperskorg när lajvet är slut. 


Om sitt läger: När man är på lajv så är det ju bra att få sitt tält att se så medeltida ut som möjligt. Har du ett tält gjort av modernt syntets-tyg så täck över tältet med en stor presenning av mörkt tyg, gärna i bomull eller färgat linne. Man ska helst göra så att lägret ser så bebott ut som möjligt, hänga upp klädlinor mellan träden i närheten, hänga upp lyktor, ställ ut små pallar att sitta på och sånt där. Men som sagt, låt inte matrester ligga! 


Offlajvmärkta saker: Alla saker som är offiga, som förvaras på ett offigt sätt eller på andra sätt inte hör till illusionen skall förvaras lite avskiljt från ens karaktärs tillhörigheter, och tydligt uppmärkta. Exempel på offiga saker kan vara: hygienartiklar, första förbandslåda, plastpåsar, kläder till en annan roll, smink osv. dessa förvarar du i en inlajvig säck med offruna på, eller insvepta/under en filt med tydligt offmärke på. Allt som är offmärkt finns inte/syns inte och skall ignoreras. Betänk att man inte får ha offiga saker synliga i lägret, varken plåster, mjölktetror eller sminkdosor!!! (Gäller ej vid nödsituationer eller om olycka inträffar!) Först och främst gäller sunt förnuft i alla situationer! Vi vill att alla skall visa respekt för sina medmänniskor, och använda sitt lajvsinne! Rollspela utifrån situation och medspelare/motspelare! Det är meningen att det här skall bli ett spännande lajv där vad som helst skall hända, men alla skall också ha ROLIGT! (OBS! Detta stycke är skrivet av en person på DENNA sida, tog detta stycke för att det var bra skrivet.)


Eldning vid lägren: En arrangör måste tillåta att du eldar vid ditt läger, och så måste du bygga en ordentlig eldstad om du får ha någon. Arrangörerna visar hur du ska göra. Ha ALLTID en massa vatten i närheten om elden skulle råka sprida sig!


Respekt för medlajvare: Förstås ska man ha respekt för sina medlajvare, vare sig man är inlajv eller offlajv. Om man är en lagens man och ska gripa någon inlajv och släpa iväg denna, måste man offlajv viska till personen om man får göra detta. Man får inte ta tag i en människa hursomhelst och släpa iväg denne, om man inte kommit överens om det INNAN lajvet. Dina intriger kanske säger att du ska bli ivägsläpad av orcher eller någon annan, och då ser du till att vara beredd på det hela. Om nån ska få ut dig ur ditt tält, typ står utanför och skriker på dig att komma ut, så får du ta på dig glasögon, hämta ditt svärd eller klä på dig först om du ej gjort det, för att visa att du inte är klar säger du "Vänta lite". Det ska de andra lajvarna acceptera.


Man ska INTE vara elak mot varandra om det inte är menat att man ska vara det inlajv, men offlajv är det ju helt förbjudet. Man är på lajvet för att få en fin stämning och ha det kul, och att mobba sina medlajvare gör ingen fin stämning alls. Som sagt: FRÅGA ALLTID FÖRST, om precis allt! Och ha respekt för dina medlajvare.


Vapen och livspoäng: På alla lajv kommer dina vapen att kontrolleras, beroende på vilket lajv du går på ska du ha olika sorters vapen. Är du på ett nybörjartolerant lajv så kan du ha lite enklare latexvapen, och om det blir lite väl avancerat så ska du helst ha mer professionellt gjorda. På blankvapen-lajv får man inte ha latex-svärd, då har man "riktiga" svärd m.m Man slåss dock oftast inte med dem då, eftersom att man kan skada sig otroligt om man blir träffad av ett blankvapen. De är bara för prydnad. Om man går på ett sådant lajv ska man helst inte vara nybörjare och spela en roll som kräver vapen, då är man helst en byfåne, piga/dräng eller en annan mindre roll. 


Det finns olika sätt att slåss på i lajv, ett sätt är att "knocka" någon, vilket är det vanligaste sättet. Då tar man det vapen man har, och sätter baksidan av vapnet (handtaget) mot antingen medlajvarens bakhuvud eller mot dennes axel (beror på vilket lajv du är på) och säger "Knock". Så du SLÅR INTE personen på riktigt, men det förstår ni nog att man inte ska.


Om du ska in i lite värre strider, så som svärdsfighter eller liknande, så har du oftast en summa "livspoäng". Hur många du har bestämmer arrangörerna på det specifika lajvet du är på. Om du har rustning och sköld har du oftast fler livspoäng då du har mer skydd på dig.

Olika attacker kan kosta dig olika summor poäng, beroende på om attacken träffar eller ej. I en svärdsfight så får man slå, men inte hårt, med sitt latex-vapen på överarmar, ben, på sidorna av kroppen och lite rygg. Huvud, skrev och mage undvikes, magen kan man attackera om man inte slår hårt. 


Om du blir besegrad (dina livspoäng är slut), dör du oftast inte eftersom att man oftast inte har en karaktär som ska dö, utan du får ligga kvar på stället du "stupade" tills din motståndare gått sin väg, då får du stapplandes gå och vila upp dig i ca 1-2 timmar eller mer, beroende på lajv, tills du har full livspoäng igen. Ibland finns det till och med helare som kan hjälpa dig att bli frisk snabbare. OM din karaktär ska dö, får du gå från stället du stupade, oftast med en knuten näve i vädret, för att visa att du inte är inlajv längre. Då är du ett "spöke". Ska du byta karaktär finns det alltid ett offläger att gå till, där du kan byta om. 


Och sist men inte minst, offrunan: Nu ska vi snacka om den älskade offrunan!


     

Första bilden föreställer offrunan, som man sätter på saker som innehåller grejer som inte är "Inlajv", utan "offlajv", vilket betyder att de inte tillhör lajv-världen, så som mobiltelefoner, moderna pengar, klockor osv. 


Så om du har väldigt "Offig" mat eller offiga grejer som inte passar in, lägg dem i en låda märkt med offrunan. Ha gärna en trälåda som följer med på varenda lajv, som du målat en stor offruna på. Svårare än så är det inte. Du kan även sätta runan på ditt tält om det är fullt med offiga saker. Och respektera att du inte får röra andras saker som har offlajv-runor på sig. Det är ju absolut förbjudet, som ni nog förstår!

Nu hade jag inte mycket mer att tillägga. Nästa gång kanske det blir mer inriktning på karaktärer som finns på olika lajv. 

Moi moi!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rianna - 26 januari 2018 19:51

Bilder från min senaste fotopromenad! Är speciellt förtjust i den med blåa träd, den soliga vägen och macro-bilderna på frosten!     För att titta på fler bilder/skapelser gjorda av mig; https://wiksphotography.deviantart.com/ https://ww...

Av Rianna - 20 januari 2018 03:38


Min summering av mina fotoskapelser under 2017!     För att titta på mer bilder och andra skapelser jag gjort, kolla in; www.facebook.com/wiksphotography www.wiksphotography.deviantart.com   Moi moi! ...

Av Rianna - 20 januari 2018 01:26

Jag vill så skriva något här på bloggen men har inte riktigt några bra ideér ännu, så börjar med att visa två julklappar jag fick i julas. Eller ja, ena julklappen var ett presentkort från min svåger Erik men jag handlade lite roliga saker för det! (...

Av Rianna - 24 december 2017 12:27


Och i lucka 24 av min kawaii-kalender fanns...   En mobilpåse som ser ut som Finn från Adventure Time!   God jul!!!   Moi moi! ...

Av Rianna - 23 december 2017 00:00


I lucka nummer 23 av min julkalender från kawaii.se fanns...   Glasögon-bågar i form av Hello Kitty!   Moi moi! ...

Presentation


Välkommen till min blogg! Den handlar om foto, lajv, vänner och fritid, mat, photoshop med mera. Hope you enjoy!

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Fråga mig

34 besvarade frågor

Johan & Me

Daisypath Anniversary tickers

Johan & Me 2

Daisypath Anniversary tickers

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sidor jag gillar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ A nerdy sweet life med Blogkeen
Följ A nerdy sweet life med Bloglovin'
Liquid Silver Star 2

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se