A nerdy sweet life

Direktlänk till inlägg 26 september 2011

Lajvtips, del 1: Ditt första lajv.

Av Rianna - 26 september 2011 09:26

Hejsan alla lajvsugna, nu kommer lite allmänna tips ifall du t.ex snart ska iväg på ditt första lajv eller kanske bara är intresserad av hur vissa saker inom lajv funkar. Detta blir del 1 i "Lajvtips".


Först och främst, när du ska på lajv måste du ju ha en karaktär! När man anmäler sig till ett lajv så får man alltid skicka in sin karaktär, och då får man en "intrig". Det är vad du kommer få göra på lajvet, till exempel kanske du har i uppdrag (om du skulle t.ex vara en prisjägare) att döda en orch eller att sno ett värdefullt "intrigföremål". Man kanske ingår i en hemlig organisation som vill störta kungen/drottningen i byn osv osv. Oftast när man skickar in sin anmälan sent, brukar man inte få en intrig. De tar långt tid att skriva, och är man inte i tid med anmälan så blir man intriglös. Så anmäl er i tid, det blir roligare då! Här nedan följer ett exempel på hur en karaktärs-beskrivning kan se ut.


Exempel för karaktär-beskrivning:


Namn: Mira Silvertunga

Ålder: 18

Klass/Yrke: Piga

Personlighet: En glad och äventyrslysten flicka som tycker om att skratta. Tycker om att hjälpa andra och är lite av en romantiker. Är en aning blyg när hon träffar nya människor, men blir genast pratig när hon är i välbekanta personers sällskap. Hon är bra på att få en massa trubbel över sig, vilket kan leda till massor av komplikationer. För övrigt är hon en snäll och rar flicka som vill alla väl. 

Bakgrund: När hon var 12 blev hennes föräldrar förvandlade till troll av en trollkarl och då var hon tvungen att börja jobba som piga för att tjäna ihop pengar nog för att en annan trollkarl skulle få dem att bli människor igen. Vid 14 års ålder räckte pengarna till och hon fick tillbaka sina föräldrar igen. Dock jobbar hon kvar på värdshuset i Falhem för att hon har så många vänner där. (P.S. Falhem var ett namn på en fiktiv by som fanns med på mitt första lajv) 


Det är alltid olika namn på byarna beroende på vilket lajv man går på, det är alltid väldigt olika. 

Så det viktigaste är då namn, ålder, klass, personlighet och bakgrund. Man kan gärna fylla ut det med vilka slags vapen man har osv. Bara man ser till att det viktigaste är med. Sedan måste man ju anmäla sig till ett lajv!


Här är en hemsida jag alltid söker upp lajv på. Rekommenderas!

http://spelkalender.se/index.cgi?&kategori=Lajv 

Är du nybörjare ska du kolla efter "nybörjarvänligt" eller liknande, det blir enklare för dig att sätta dig in i ett lajv om det inte är för höga krav. 


Kläder: 

Det är ju olika kläder till olika lajv. Är det medeltid så är det medeltidskläder som gäller, är det goth/vampyr så måste man ju klä sig i goth/vampyr osv. Bästa tipset för att få fram kläder är att fråga vänner, föräldrar etc. Sök gärna på internet efter närmaste lajvaffär eller beställ hem kläder från t.ex http://www.viking.se som är en sida full med saker som är sjukt bra att ha till ett lajv. Men beställ inte hem grejer typ en vecka innan för jag har upplevt en seg leveranstid på saker som ligger på reserv eller liknande. Det tog kanske 5 veckor innan jag fick något, så se till att sakerna du beställer redan ligger hemma. Jag köpte till exempel denna klänning på viking.se


Det enda jobbiga med den var att ärmarna var för smala, men fick hjälp med det av en tjej som tog 300 kronor för jobbet. På köpet fick jag snyggare ärmar på klänningen. 


Ett tips är att alltid mäta dig runt byst/mage/höfter/armar/ben osv innan du beställer, det finns oftast storleksmallar för de olika storlekarna som finns på sidan, t.ex XS/S/M/L/XL/XXL/XXXL osv... Då berättar de vad för storlek man ska ha runt byst/mage/höfter osv vid en viss storlek. Fiffigt va? Du får du hem rätt storlek direkt och slipper skicka tillbaka eller få den fixad. 


Om du är en riktig pysslare & gillar att sy, då är det bara att leta mallar för kläder eller freestyla om du är riktigt duktig på att sy. Då har man oftast känsla för storlek och form osv. 


Skor: Skor är nästan det jobbigaste t.ex vid ett medeltidslajv. Men då finns det oftast undantag för vanliga, svarta kängor. Men då för de inte vara mönstrade eller ha skrikiga skosnören eller utstickande lappar. Om man är fiffig och kan göra skor själv är det ju ett plus, men det är ju ganska jobbigt att göra skor själv. Ett annat alternativ är att gå på lajvloppisar om du hittar någon. Jag hittade ett par perfekta, begagnade skinnstövlar i medeltidsstuk (hemgjorda dessutom) som bara kostade mig 100 kronor. DET är billigt, ska jag säga er. De skorna kostade 1300 kronor från början, liksom. Och när de är begagnade är de oftast mer slöa och ingådda, vilket är bra för på medeltiden kunde man inte köpa nya skor vareviga dag. 


Olika raser: Det finns oftast olika raser och människotyper på de olika lajven, om man vill spela en alv till exempel får man se till att lajvets arrangörer vill ha just den rasen på lajvet eller inte. De vanligaste raserna (enligt mig) måste nog vara alv, människa, orch, goblin, vätte, knytt och svartalver. Om du inte vet något om de raser som finns tillgängliga på lajvet, läs om dem på internet. Sedan måste man ju anpassa utseendet efter rasen, en alv behöver till exempel ha spetsiga öron, en orch måste ha hiskeligt utseende (kolla "Sagan om Ringen" eller bilder på andra lajvare som är just orcher), ett knytt är oftast helt grönt och har spetsiga öron osv.


Tält: Är ju bra att ha om man ska på ett lajv som varar längre än en dag och som ska vara i en skog/annan vildmark. Man måste ju ha ett tält som passar lajvet, till exempel på ett medeltida lajv ska man helst ha ett tält av linne, men har man ett litet, modernt tält av väldigt icke-medeltida material som kanske är blått/grönt (vanliga tältfärger) så kan man alltid ha en "presenning" av något mer lajvigt tyg (linne, bomull) med en bra färg, som grått eller så. Men då måste tyget vara ganska stort, som ni nog vet. Om man ska på ett lajv där man kan bo i stugor kan man helst välja det om man ska på sitt första lajv. Ibland kan man även hyra en sovplats i stora militärtält (de smälter in bra i skogar & på medeltidslajv) och då får man oftast en extra filt till. Kanske för att dölja sovsäcken till exempel.


Men oftast är ju tälten "off"-område, vill säga att man inte är inlajv, utan offlajv. Då är man inte sin lajvkaraktär längre utan är sig själv, så att man kan ta en paus från sin roll och sova gott tills nästa dag. Vissa brukar "myslajva" i sina tält, vill säga att de kurar ihop sig som sina karaktärer i tältet, äter god mat och dricker något gott, sjunger eller berättar historier för varandra. De kanske planerar för nästa dag, vad de ska göra och vad deras karaktärs nästa mål är, men det är oftast offlajv man diskuterar sådant. 


Hoppas ni fick en någorlunda upplysning om lajv nu, mer kommer nån annan dag. Del 2 kommer handla om mat, off-runan, vapen, strid och "livspoäng".


Moi moi!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Darkesttears

26 september 2011 12:42

Skulle vara kul också om du tog med en senare del för erfarna/steget efter nybörjaren om tips på mönster och dyl. för att sy egna kläder och råd för högkravslajv. Där det t.ex inte accepteras att man har maskinsydda kläder och allting ska vara tidskorrekt :) En idé är att i slutet av din guide för nybörjaren lägga upp enklare mönster för en mantel, då det är något av ett basplagg för nybörjaren och det är väldigt enkelt att sy/klippa ut en som passar :)

Rianna

26 september 2011 15:04

Men hörredu, jag är ju inte så bra på det där med mönster eller att sy saker, kan inte du sätta ihop något som jag kan publicera här och så länka till din blogg för att visa vem författaren av inlägget är? ^^ För ja.. Jag köper alla mina kläder och gör typ bara småsaker som har med accessoarer att göra xD Jag kan verkligen inte sy och mönster är det värsta jag vet, i princip.

Har du lust att slänga ihop ett inlägg och kinda "gästblogga" lite här :3

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rianna - 26 januari 2018 19:51

Bilder från min senaste fotopromenad! Är speciellt förtjust i den med blåa träd, den soliga vägen och macro-bilderna på frosten!     För att titta på fler bilder/skapelser gjorda av mig; https://wiksphotography.deviantart.com/ https://ww...

Av Rianna - 20 januari 2018 03:38


Min summering av mina fotoskapelser under 2017!     För att titta på mer bilder och andra skapelser jag gjort, kolla in; www.facebook.com/wiksphotography www.wiksphotography.deviantart.com   Moi moi! ...

Av Rianna - 20 januari 2018 01:26

Jag vill så skriva något här på bloggen men har inte riktigt några bra ideér ännu, så börjar med att visa två julklappar jag fick i julas. Eller ja, ena julklappen var ett presentkort från min svåger Erik men jag handlade lite roliga saker för det! (...

Av Rianna - 24 december 2017 12:27


Och i lucka 24 av min kawaii-kalender fanns...   En mobilpåse som ser ut som Finn från Adventure Time!   God jul!!!   Moi moi! ...

Av Rianna - 23 december 2017 00:00


I lucka nummer 23 av min julkalender från kawaii.se fanns...   Glasögon-bågar i form av Hello Kitty!   Moi moi! ...

Presentation


Välkommen till min blogg! Den handlar om foto, lajv, vänner och fritid, mat, photoshop med mera. Hope you enjoy!

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28 29 30
<<< September 2011 >>>

Fråga mig

34 besvarade frågor

Johan & Me

Daisypath Anniversary tickers

Johan & Me 2

Daisypath Anniversary tickers

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sidor jag gillar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ A nerdy sweet life med Blogkeen
Följ A nerdy sweet life med Bloglovin'
Liquid Silver Star 2

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se